Vmbo
Welkom bij het vmbo!
Vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Er is een basis- en een kaderberoepsgerichte leerweg en de opleiding duurt 4 jaar.
Je krijgt bij ons voornamelijk les in de C-vleugel van ons hoofdgebouw. Dit is lekker overzichtelijk. Op deze manier leer je de andere leerlingen van het vmbo en de docenten snel kennen! In de onderbouw (leerjaar 1 en 2) word je bij ons geplaatst in een basis/kader of kader/mavo klas. Opstromen naar kader of naar de mavo blijft dus een mogelijkheid!
Lekker in je vel
Wij vinden het belangrijk dat elke leerling goed in zijn/haar vel zit. Dit betekent dat we goed in de gaten houden hoe het met je gaat. Maak je gemakkelijk vrienden? Ben je goed in plannen? Lukt het leren? Daarom krijg je voor twee jaren dezelfde mentor. Wel zo handig, want die leert jou goed kennen.
Flexrooster
Samen met je mentor bekijk je waar je goed in bent en wat je nog lastig vindt. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een vak waarbij je nog extra uitleg nodig hebt of juist extra uitdaging in zoekt. Je mentor kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes.
Ontdek jouw talenten! sport & lifestyle en art & community
Leerlingen in het vmbo kunnen in de onderbouw kiezen voor sport & lifestyle (S&L) of art & community (A&C).
De leerling krijgt per week twee lessen uit de door de leerling gekozen richting. Dit is ook het moment waarop je klas even ‘uit elkaar’ gaat, want iedereen heeft een eigen richting gekozen.
Tijdens de lessen S&L en A&C doe je dingen die je tijdens een gewone les niet zo vaak doet. De lessen worden klassikaal, maar ook met leerlingen uit hetzelfde leerjaar gevolgd. Extra leuk en gezellig dus!
Veel variatie tussen denken en doen
Op het vmbo van Carmelcollege Emmen willen we variëren tussen denken en doen. En daarom zijn er elk jaar verschillende excursies en/of activiteiten die plaatsvinden. Hierbij valt te denken aan de introductieweek aan leerjaar 1, de wintersportweek in leerjaar 3, het bezoek aan Den Haag in leerjaar 4, maar ook aan diverse voorlichtingen op school (Halt, culture activiteiten, etc.), bezoek aan kamp Westerbork en een bezoek aan het Rijksmuseum. Verder bezoeken de leerlingen verschillende bedrijven in de regio, bijvoorbeeld de Waterzuivering. Wanneer er excursies en/of activiteiten gepland zijn, wordt dit uiteraard vroegtijdig gecommuniceerd.
Dienstverlening en producten (D&P)
Vanaf het derde leerjaar volgen leerlingen het intersectoraal programma Dienstverlening en Producten. Dit programma biedt leerlingen de mogelijkheid om zich breed te oriënteren en vaardigheden te ontwikkeling die in alle beroepsgroepen bruikbaar zijn. De definitieve beroepskeuze kan daardoor worden uitgesteld totdat ze naar het mbo gaan.
Intersectoraal vmbo
Leerlingen van het vmbo beroepsgericht kiezen vanaf het derde leerjaar voor het programma Dienstverlening & Producten (D&P). Ze hoeven niet meteen een definitieve keuze te maken voor één beroepssector, maar kunnen kennismaken met verschillende beroepssectoren en zo zelf ontdekken wat het best bij hem of haar past. De leerlingen worden dus breed opgeleid en kunnen na het vmbo nog alle kanten op binnen het mbo.
Het programma bestaat uit een aantal profielvakken die voor alle leerlingen verplicht is. Daarnaast kunnen ze kiezen uit één van de volgende specialisaties: Zorg en Welzijn, Technologie, Commercie, Dienstverlening en Sport. Klik hier voor de informatievideo over D&P.
Zorg en Welzijn
Leerlingen die het leuk vinden om mensen te helpen, kunnen kiezen voor Zorg en Welzijn.
- Welzijn kind en jongere
- Mens en zorg
- Kennismaken met uiterlijke verzorging
- Volwassenen en ouderen
Technologie
Leerlingen die het leuk vinden om misschien later iets in de techniek te doen, kunnen kiezen voor deze specialisatie. Denk bijvoorbeeld aan motortechniek of ICT. De keuzevakken binnen deze specialisatie zijn:
- 2D en 3D vormgeving en productie
- Bewerken en verbinden van materiaal
- 3D vormgeving en realisatie
- Robotica
Commercie
Commercie is voor leerlingen die misschien in de toekomst iets willen doen in een winkel of op een kantoor. Onder deze specialisatie vallen de keuzevakken:
- Commercieel
- Secretarieel
- Ondernemen
- Presentatie & styling
Dienstverlening
Wil een leerling mogelijk iets doen in de zorg of in de horeca, dan is Dienstverlening een goede keuze. In deze specialisatie zitten de keuzevakken:
- Gastheerschap
- Patisserie
- Traiteur
- Bijzondere keuken
Sport
Leerlingen die een baan in de sportwereld of bij de Landmacht interessant vinden, kunnen kiezen voor de specialisatie Sport. De keuzevakken zijn:
- Voeding en bewegen
- Geüniformeerde dienstverlening en veiligheid
- Ondersteunen bij sport- en bewegingsactiviteit
- Sport en Recreatie